27 oktober 2013

Vad är vardag? När är det helg igen?

Måndagen är dagen som har uppkallats efter månen. Måndagen är dagen som påminner oss om att månaderna går. Men framför allt är väl måndagen veckans början? Vad känner vi inför veckan?

Det finns olika sätt att se på det här med dagar. Vi har – kanske en gnutta motvilligt – accepterat och godkänt måndagen som veckans första dag. Det är måndagen som utgör startskottet för arbetsveckan. Måndagens morgon är morgonen när väckarklockan låter som mest högljutt – för många.

I kristen tradition är dock söndagen början på nåt nytt. I USA och Kanada betraktas också söndagen, solens dag, som veckans början. Därför ser almanackorna annorlunda ut i dessa länder. Och det är verkligen en smula godtyckligt det här med dagar och tid i allmänhet. Men vilka dagar är vardagarna, egentligen?

Tja, det snabba svaret är att det alltid måste preciseras. Måndagen kan vara en helgdag, precis som de övriga dagarna. Men låt säga att jag sätter upp en skylt på dörren till min butik som säljer klockor, jag skriver ”Vardagar: 10–18. Helgdagar: stängt”. Vad menar jag?

Förhoppningsvis vet jag väl själv vilka tider som jag låser upp dörren, men mina kunder blir säkerligen förvirrade. "Håller han öppet en helt vanlig lördag?", tänker säkert nån, medan ingen lär tänka att jag har öppet i ur och skur … För en sak är i alla fall säker: det finns fler dagar än vardagarna. Vardagarna inträffar inte var dag. Så långt är det enkelt.

Resten är vagt. Ibland står vardag i motsats till helgdag, ibland till 'helgdag plus lördag'. Om du går förbi min klockbutik så gissar du kanske på att jag har öppet på lördagar, eftersom många butiker har det. Men då har du generaliserat för mycket! För mig är nämligen lördagen ingen vardag. Det är ingen dag då väckarklockorna ringer. Och jag kan inte påstå att lördagen är någon helgdag heller. Jag får helt enkelt skriva om skylten.

Sedan kan förstås vilken veckodag som helst kännas som vilken annan veckodag som helst. Till och med den ledigaste lördagen kan kännas som en måndag.

det är måndag i mitt liv
(Tuk Tuk Rally)

Inga kommentarer: