30 mars 2013

Vitsen är vitsen!

Tänk dig ett språk utan tvetydigheter. Finns det någon vits?

Ordet vits betyder väl främst 'ordlek' eller 'rolig historia', men det kan även betyda 'förnuftigt syfte'. Av sammanhanget förstår vi ofta vilken betydelse ordet står i. Men det är inte alltid så. Vad menar jag med rubriken? Är den inte jobbigt mångtydig?

Filosofen Wittgenstein drömde om ett språk, ett precisionsspråk. Språket skulle göra det möjligt att objektivt beskriva verkligheten. Drömmen var alltså ett helt logiskt språk, där orden och meningarna avbildar verkligheten. Inget annat tillåts.

Men vad försvinner då? Jo, jag kan inte säga att ”döda är dåligt” – för vad avbildar påståendet? Jag kan kort sagt inte uttrycka moraliska utsagor överhuvudtaget. Wittgenstein menade att ”det som man inte kan tala om, om det måste man tiga”. Vi måste begränsa oss till fakta om världen. Allt annat är meningslöst.

Lyckligtvis inser sedan Wittgenstein att språket inte bara är påståenden. Vi skämtar och talar i bilder. Vi ironiserar och vitsar. Och med hjälp av en vits kan vi skämta bort det faktum att mycket ter sig meningslöst. Då blir vitsen själva vitsen med alltihop. På något sätt fyller vitsen ett syfte, liksom.

och du döljer din förvirring
med att säja ingenting 
(Kjell Höglund)

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, min dotter och jag diskuterade idag uttrycket "vad är vitsen med det". Det vi diskuterade var om vits i det är uttrycket var samma ord som vits = ordlek/rolig historia. Min dotters förklaring var att någon vid något tillfälle har sagt "det är inte vits (i) det" - med betydelsen att det inte var speciellt roligt sagt. Jag tycker förklaringen låter trolig. Vad tror du? Hälsningar Ulrica