17 november 2012

[Ordet] Flum

Hitta dig själv! Utveckla din personlighet! Bli ett med kosmos! Fånga dagen! Ställ dig i ledet! Gilla läget! Utgå från dig själv!

Låter något av detta som flum? Om ja, vad menar du med ordet flum? Eller, förlåt, det var kanske en taskig fråga om du har googlat dig hit för att få veta vad flummig betyder. Jag ska genast skärpa mig och använda hela min intellektuella förmåga för att ge dig ett glasklart svar.

Problemet är bara att det inte finns något sådant.

Det tydligaste jag kan göra är att hänvisa till Svensk ordbok. I den står det "intellektuellt oklar" … Blev vi klokare? Sådär va? Vi får också veta att det också kan betyda "intellektuellt oredig på grund av narkotikarus" och att ordet är vardagligt. Och detta är allt.

Språkhistoriskt kommer ordet flummig antingen från lummig eller från engelskans flummery. Det senare ordet betyder 'nonsens' eller 'struntprat'. Men ordets etymologi är alltså ganska oklar – ordets ursprung är omtvistat, helt enkelt. Fast bara för att historien är oklar betyder det ju inte att ordet är oklart. Vi får helt enkelt förklara vad vi menar med ordet.

Så, vad är det som är oklart? Eller kan vi ge något exempel? Är filosofi flummigt? Varför då? För att filosofin försöker ta reda på hur saker och ting egentligen förhåller sig? Hm, i mitt huvud låter det som självaste motsatsen till att flumma. Vi får filosofera vidare.

jag sitter vid mitt köksbord och flummar

(Johan Johansson)

Inga kommentarer: