31 augusti 2012

Dopning eller doping? Ska man bry sig?

Alla fall av doping visar att det finns många som inte bryr sig om idrottens regelbok. Och alla fall av ordet doping visar det finns många som inte bryr sig om språkets regelbok.

För trots att stavningen dopning förekommer i de fyra senaste upplagorna av ordlistan har doping en stark ställning i språket – de flesta skriver doping, inte dopning! Få verkar alltså lyssna på språkvården som strävar efter någon form av språklig renhet och fair play … Eller nåja, motiveringen är väl snarare tankar kring funktionalitet och samhörighet, då substantivet dopning har bildats regelmässigt av verbet dopa. Det är genom -ning man skapar substantiv, helt enkelt. Och ungefär likadant är det med ordet rankning, då ranking också rankas högre, ordlistan till trots.

I samband med stora tävlingar kan man läsa ganska ofta om doping, men det är faktiskt sällan som man kan läsa ordet doping i en tidning. Det är nämligen förbjudet för de största tidningarna att skriva ordet utan ett n i mitten. Men inte ens det får oss att bry oss om regelbrotten.

inge doping, inge fix, inge fusk och inge trix
inga kix av nål som sticks nix, nix nix till trimningsmix
(Mora Träsk)

Inga kommentarer: