13 maj 2012

[Uttrycket] Vara om sig och kring sig

Av alla obegripliga och konstiga uttryck tar nog "vara om sig och kring sig" priset. Men samtidigt berättar det mycket om hur språk fungerar.

Om man är om sig och kring sig är man kanske inte rakt igenom dumsnål och kanske inte heller våldsamt sparsam, men definitivt något ditåt. Enligt Svensk ordbok, SO, handlar det om att "ständigt försöka utvinna (små) fördelar". Av den lite sparsamma förklaringen blir vi väl bara lite klokare. Betydelsen är vag.

Anledningen till att det är svårt att gissa sig till betydelsen är att uttrycket har förenklats genom åren – vi har snålat med orden! En gång i tiden har det nämligen hetat "snåla omkring sig", enligt SAOB. Och kalla det språklig snålhet om du vill – men varför slösa med ord om man ändå blir förstådd?

Att uttryck förkortas – och ibland också byter betydelse – är en språklig naturlag. Det är så det fung… funkar.

man ska va så om sig, va så om sig och kring sig
men jag vill hellre bara va, om dig och kring dig
(Lida Pin)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vet inte riktigt om uttrycket är en förkortning av "snåla omkring sig". Det är faktiskt inte så obegripligt, ordbokens beskrivning var ju väldigt spot on. Om man ska ta ett par exempel på hur någon kan vara om sig och kring sig: se till att vara på god hand med rätt folk i trakten, t.ex godsägaren som har bra kontakter till billig ved eller bonden som håller kreatur och kan ge bättre kött till bättre pris. Eller bara att hålla utkik efter rabatter i den lokala affären.
Det kanske är ett mer självklart uttryck på mindre orter än vad de är i städer?

schmkls sa...

Håller med kommentaren ovan, har vuxit upp med att vara "om å kring sig" handlar om att ha kontakter eller kunskaper så att man är redo när chansen dyker upp, och behöver inte nödvändigtvis handla om pengar.