28 maj 2012

[Ordet] Dravel

Dravel, struntprat, strunt, goja, nonsens, trams, blaj, rappakalja, gallimatias, vrövel, snack, snicksnack, flumsnack, dösnack, snömos, munväder, dilleri och pladder.

Alla är de synonymer till persilja!

Och ja, jag ska sluta svamla – dravel var det. Det är ett riktigt gammalt ord, och inte modern slang som många kanske tror. Ordet kommer från fornsvenskans draf, vilket fortfarande är benämningen på den fasta avfallsprodukten som öltillverkning ger. Denna biprodukt används som foder, som svinföda. Både nu och då. Låter det tänkbart?

Nå, så är etymologin i alla fall, även om draf stavas drav idag, när man pratar seriöst om tillverkningen av öl alltså. Ordet dravel har också tidigare betytt 'avfall' och 'mindervärdig handling', upplyser Svenska Akademien om. Om man slår i Svensk ordbok står det att vår moderna betydelse är 'struntprat', men att det även kan betyda just 'skräp' eller 'smörja'.

Det är alltså definitionen av dravel. Men vad menade jag då med persilja? Jo, att prata persilja är att dravla också, liksom. Kan man kanske säga att persiljan är konversationens krydda? Eller dravlar man då?

som en musikalisk ogräsväxt slingrar den sig in i ditt öra,
och tvingar dig att höra på en massa vardagsfilosofiskt dravel
(Galenskaparna & After Shave)

Inga kommentarer: