20 april 2012

[Ordet] Galghumor

Om man är tvingad till att vara kortfattad kan man definiera galghumor med bara ett par ord. Och det gör också Svenska Akademien i ordlistan:

galghumor s. ● bister humor

Galghumoristen skämtar alltså bistert, det vill säga allvarligt men liksom ändå inte. Ett bra exempel på sådan humor är väl knappen här bredvid. Den hamnade dessutom i min ägo för att någon stackars sate har tappat den – och nu har jag tappat bort den själv! Allt jag har kvar är detta suddiga fotografi. Sånt är livet.

Det är alltså den vida och nutida betydelsen av detta ord. Men det säger ingenting om etymologin. Vadå galge liksom? Är galghumor klädsamt? Vill ingen veta var du köpt din tröja?

Ursprungligen handlade galghumor förstås om skämtlynne hos den dödsdömde på galgbacken. Svenska Akademiens historiska ordbok, SAOB, skriver att galghumor är ett skämtlynne som en person visar trots en "förtvivlad belägenhet", alltså en hopplös situation. Men det kan också vara en munterhet som inte väjer för något ämne, en form av just bister eller kärv humor. Och även den betydelsen är gammal. Första gången ordet syntes i svenskan var nämligen 1884, drygt ett halvt decennium efter den sista hängningen i Sverige. Det sammansatta ordet har vi tagit från tyskan.

Men nuförtiden är ju galgar oftast inget annat än simpla klädhängare, gärna i bräcklig och oåtervinnbar plast. Det är en tämligen tänkvärd språkhistoria, då den brutala tingesten i jämförelse med klädhängaren har långt många fler år på nacken … Ordet klädgalge får 1915 som födelseår, medan galge är från 1300-talet. Klädgalgens historia kan för övrigt spåras till slutet av 1800-talet. Den axelformade ståltrådsgalgen uppfanns av en amerikan 1903.

I populärkulturen finns det ganska gott om exempel på galghumor, men inget slår nog Monty Pythons sketch från filmen Life of Brian:

just remember that the last laugh is on you
(Monty Python)

Inga kommentarer: