21 december 2011

[Ordet] Avokado

Avokado verkar vara svårt att böja – många verkar tro att det heter "avokadosar". Och minst lika många klämmer avokadorna fel också. Eller är det samma människor?

Jag har inga problem med att märka ord när någon säger något tokigt. Jag ser det som en språkvårdsetisk plikt. Men att säga till när någon klämmer en avokado fel i affären känns betydligt svårare, fast det borde vara en plikt även det. Hur vore det om ingen någonsin sa till hur man ska klämma för att känna om avokadorna är mogna?

Men etiken får vänta lite, låt oss börja med själva ordet. Ordlistan säger:

avokado [-a’do] s. -n; pl. -r el. -er ● päronformad frukt

Det är väl egentligen inga konstigheter. Substantiv som slutar på o böjs ofta efter samma mönster, t.ex. korna, samborna och Hemsöborna. Det är en böjning som jag vill rekommendera; den alternativa böjningen, avokadoer, känns onödigt tillkrånglat, även om det är lite av en smaksak. Och apropå smak, har jag sagt att jag älskar avokador?

Inte? Då får jag återkomma till det också strax. Först måste vi löpa den språkhistoriska linan ut. Den är kanske inte så tankvärd, men ganska komisk. Det är nämligen så här: Ordet är från början aztekiskt – ahuacatl. Det ordet blev senare, genom folketymologi, till avocado i spanskan, ett ord som sammanfaller med advokat. I svenskan kallas också avokador för advokatpäron ibland.

Men det riktigt komiska är det ursprungliga ordet – som betyder testikel! Nu kan vi börja snacka etik …! För det krävs, om uttrycket ursäktas, ballar för att vara en sansad juridisk rådgivare åt människor som bryter mot avokadolagen – alltså de som klämmer på fel sätt!

Man ska inte klämma med hela handen. Man ska inte klämma avokadorna som det vore stressbollar. Sluta med det! Man ska klämma lite lätt i toppen på avokadon. Avokadon är ätbar om den är ganska mjuk och ger efter något. Om den är för hård kan man köpa den i alla fall och ha den hemma ett par dagar. Lagring gör inte denna kärnfulla frukt mindre god!

smaka på den mango som jag plockade i största hast
(Kjell Höglund)

Inga kommentarer: