15 oktober 2011

Om och endast om – en nätdagbok?

I dagarna upptäckte jag att Språkförsvaret har förärat mig en länk. Det var mycket glädjande. Under rubriken "nätdagböcker" kan man klicka sig vidare hit.

Jag funderar dock på hur jag ska förhålla mig till en sådan nymodighet som nätdagbok. Och vad menas egentligen med dagbok? Att ordet har funnits i svenskan sedan 1600-talet är inget bra argument för att ordet är bättre än blogg. Det är inte samma sak.

Någon traditionell definition av dagbok duger nämligen inte – bloggande innebär vanligen inte dagligt skrivande om olika händelser på ett systematiskt sätt. Det är väl snarare det som nättidningar håller på med. På privata bloggar sker något annat, något relativt nytt. Det är en ny genre.

Här, till exempel, skriver jag bara undantagsvis om dagsaktuella händelser. Ibland liknar det alltså en dagbok, men ibland liknar det också kåserande och recenserande – eller rent av pamflettskrivande! Blandningen är salig och det är måhända bloggens kännetecken. Men det finns också ett annat gammalt ord som har förlorat lite av sin "dagliga" innebörd. Jag tänker fornfranskt.

Det här är en journal – jag beskriver språkliga sjukdomstillstånd!

Jag är fast här i dimman i min svarta blogg
(Eldkvarn)

Inga kommentarer: