18 augusti 2011

Frukt i mat!

Man ska inte kasta stenfrukter i växthus. Tomater går bra däremot.

Bilden bredvid visar en hemlagad pizza. Enligt egen utsago smakade den förträffligt bra. För många andra är den däremot ett fall av en närmast vidrig företeelse – den har nämligen frukt på sig! Både ananas och banan! Och frukter har man ju till efterrätten. Det säger i alla fall den som utnämnt sig till grönsakkunnig person (om vi låtsas en fruktstund att det finns en sån).

Någon som inte håller med är jag. Frukt är livets grönsak! Låt oss gå till själva rotfrukten – urbilden för alla frukter: Vilken tänker vi på då? Banan? Förlåt, men den kan lika gärna vara ett bär eller en ört. Se, vi halkade av banan direkt. Problemet är att det inte finns någon vetenskapligt vedertagen definition av frukt. Istället får våra matvanor styra.

Svensk ordbok säger exempelvis att frukt är en "större ätlig växtdel som innehåller frön och har relativt mjukt och saftligt kött med söt smak och vanl. äts som mellanmål el. dessert". På så sätt blir vissa "ätliga växtdelar" till frukt. Om något inte passar i matlagningen, låt det vara en frukt. Men hela problematiken blir inte utredd. Definitionen bär inte frukt! Hur vi än gör ser vi bara toppen på isbergssalladen! Och det blir svårt att chilla vid tanken på att alla pepparfrukter faktiskt är frukter. Eller hur?

Om man tycker det är fruktbart att förvrida hela sin världsbild kan man hålla sig till de vaga botaniska definitionerna. Ett helt annat alternativ är att lyssna till EU som en gång i tiden bestämde att moroten – av alla grönsaker – är en frukt. Fantastiskt, va? För då är ju allt möjligt! Så därför påstår jag att tomaten är en frukt, även om det bär emot. För då gillar nämligen alla frukt i maten – åtminstone alla som anser pizza vara mat.

men aldrig har jag sett en rak banana
(Trazan och Banarne)

1 kommentar:

Malin sa...

Haha, älskar hur du leker med det svenska språket, klockrent!