21 juli 2011

[Orden] Läppsyl, lypsyl

Lypsyl har aldrig kommit över mina läppar. Eller nåja, det var bara en läpparnas bekännelse; jag önskar att det vore så – för läppsyl ska det ju vara! Det faller mig på läppen.

Läppsyl är förstås bildat av varumärket Lypsyl. Anledningen är säkerligen att det senare är för bökigt att säga, vilket har gjort att det har fått en mer försvenskad uttalsvariant och stavning. Läppsyl är alltså en folketymologisk bildning av lypsyl, som är en ordlek av läppsalva och cerat. Det senare kommer av latinets ord för vax, vilket är det huvudsakliga innehållet i alla läppsyler.

Varken lypsyl eller läppsyl får vara med i några ordböcker, trots sin spridning. Man undrar varför. De dräller ju annars av en massa varumärken som har blivit helt vanliga ord, exempelvis vespa och rollerblades. Som alternativ finns dock cerat. Men finns det några som fortfarande säger det? Det måste varit många herrans år sedan det ordet var på allas läppar. Vet personalen på H&M ens vad det är? Nu är det ju glansåldern som gäller.

Företaget bakom Lypsyl™ är förstås inte sena med att utnyttja modets nycker. De gör det genom att kränga läppsyler som egentligen är läppglans. För att ingen förvirring ska uppstå är dessa chockrosa med ett oräkneligt antal stjärnor. Dessutom håller de till i en prisklass för sig, men framför allt har de fått det flärdfulla namnet Lypsyl Excellence. På så sätt blir kontrasten total till Försvarets hudsalva (ynka 19 spänn på alla riktiga apotek). Men var och en läppjar ju efter eget behag.

Ordet läppbalsam verkar annars vara vanligt som samlingsnamn för produkter som sägs lindra hängande läppar. Jag tycker det låter urbota fjantigt, men jag biter mig i läppen.

ja, tiden kommer och tiden går
och jag har en spricka i läppen

(Cornelis Vreeswijk)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Produkten hette från början Läppsyl i Sverige. Någon gång på 60- eller 70-taletändrades märkningen till det internationella Lypsyl även i Sverige. Jag minns, jag var med på den tiden.

Rickard sa...

Hej, bästa Anonym! Jag hittar ingenting som tyder på det. Minnet kan spela ett spratt här.