9 januari 2011

Världens sämpigaste språk

Kärt barn har många namn, heter det. Uttrycket eller talesättet betyder att det som värderas går under olika benämningar, som likheten med att en omtalad person får olika smeknamn eller öknamn beroende på talarens inställning till denne. Fast själva uttrycket är alltså metaforiskt eller idiomatiskt – det handlar inte så mycket om att ett "kärt barn" får många "namn".

Med detta sagt vill jag hävda att det hatade barnet har fler namn än det kära, om man nu får förvränga uttrycket en aning. Jag tänker nämligen på att allvarliga saker ofta verkar har fler synonymer än andra. Ta bara alla ord vi har för att dö. På rak arm kan jag nog räkna upp ett par dussin. Och hur älskad är döden?

Nåväl, som barn hade jag, som alla andra, många ord för det dåliga. Ett särskilt kärt ord var sämpig. Eller vänta, är det ens ett ord? Jo, det är klart det är! Jag har skrivit det, inte sant? Jag skriver det igen: sämpig, sämpigare och sämpigast. Se, lätt att komparera också! Det är verkligen inte det dåligaste.

Ordet betyder alltså 'dålig'. Det är dialektalt från Norrköping. Jag betvivlar att det har någon större spridning än så. Angående semantiken vill jag egentligen lägga till lite bibetydelser som finns i sjaskig och nedgången, så att det blir som det snarlika ordet sunkig, men det verkar inte bli riktigt rätt ändå. Det är liksom mer uttryckslöst. Och till skillnad från sunkig känns ordet sämpig fortfarande fräscht.

sunkig, det är det rätta ordet
precis som man kan känna sej vid frukostbordet
(Just D)

7 kommentarer:

Rickard sa...

Tillägg: Stavningen sempig verkar också ha en viss spridning. Jag har också upptäckt att Doktor Kosmos använder sempig i låten Det sociala arvet, vilket tyder på en större spridning och en viss sociolekt. Forskningen fortsätter.

Anonym sa...

Sämpig sa vi i Gävle där jag väste upp på åttiotalet. Sugig säger de nog nu....
Kul blogg!

David Kroik sa...

Jag tänkte just ordet 'sämpig' som vi använde under min uppväxt i samma betydelse. Googlade och hittade hit. Jag är uppvuxen i södra Lappland.

Rickard sa...

Tack för kommentaren! Kanske kan vi bedriva lite dialektforskning i det här kommentarsfältet.

Anonym sa...

"Sempigt" användes även i Hofors. Har alltid trott att det kommer från "Semper", alltså vällingfabrikanten.

Rickard sa...

Hej, anonym! Tack för kommentaren!

Det var jag också inne på ett tag, men det är sällan ett företagsnamn blir adjektiv. Kanske är detta undantaget.

Anonym sa...

Minns att farsan hade ett uttryck med besläktad innebörd - att något var "kinesiskt", lite illa utfört, av sämre kvalitet. Skulle antagligen inte funka idag, eller används det ännu?