31 december 2010

[Ordet] Mys

Har du mys? Den som myser mest är en toffelhjälte!

Så verkar en chipstillverkare se på saken. För nu har de börjat ge bort tofflor till den som köper fem påsar chips samtidigt. Och det är såklart samma tillverkare som bidrog till att ordet mys fick sin spridning genom deras reklam med "fredagsmys".

Men mys är förstås äldre än några reklamfilmer för friterad potatis. Svensk ordbok ger födelseåret 1969, vilket alltså gör ordet lika gammalt som människans första steg på den kalla och ogästvänliga månen. Ordlistan väljer att skriva:

mys s. -et ● <vard.> trivsamhet, hemtrevnad

Etymologin är trevlig. Mys är bildat av verbet mysa, som är riktigt gammalt. Svenska Akademins ordböcker säger att ordet har funnits i svenskan sedan 1600-talets mitt, men då med lite annorlunda betydelse. Denna betydelse, som fortfarande finns kvar, handlar om att 'utstråla välvilja och belåtenhet' eller rent av bara 'småle'. Man börjar således tänka på toffelhjältar igen.

Att ordet är så gammalt gör förstås upphovet svårt att fastslå, men högst troligen är det bildat av danska och norska myse, som i sin tur kommer från franskans myope, latinets myops och vidare till den gamla grekiskan. Det ordet betyder 'kisa med ögonen' och återfinns väl idag närmast i närsynthet, myopi, och lite mer avlägset hos cykloperna.

Men det är andra figurer än toffelhjältarna, vilka är små och lismande antihjältar, snarare än enögda, ondsinta monster i litteraturens barndom. Toffelhjälte kommer av det tyska uttrycket "unter dem pantoffel stehen", vilket blir att "stå under toffeln" på svenska. För att förstå sammanhanget behöver man alltså veta att toffeln är en kvinnosko. Ordet toffel kommer av franskans pantoufle som är ungefär hundra år äldre än all mysighet.

Mysa, verbet med betydelsen som ordlistan tar upp, är från 1950-talet. Det får knyta ihop chipspåsen, då det råkar vara samma tid som fritösen kom till vår del av världen. Men ordet mys har fått många fler nyanser sedan dess. Att jag själv har svårt för begreppet har jag redan uttryckt här. Men nog kan mys vara mysigt.

Hur vill du mysa denna speciella fredag? Skumpa...? Gott nytt år!

en som matas
en som myser
(bob hund)

Inga kommentarer: