25 april 2010

Setat

Här sitter man. Jag har suttit länge. Något kul att skriva om hade suttit fint. Men jag besitter inget att säga. Jag sitter inte inne med något. Lite inspiration hade suttit som en smäck. Men det sitter liksom hårt åt. Allt jag kommer att tänka på är att jag gillar setat, som är en riktigt gammal dialektal form av suttit.

Så, nu har jag försuttit en chans att skriva om något jag finner intressant.

Jag har setat länge och väntat på dig
(Coca Carola)

6 kommentarer:

Hanna sa...

Jag känner två personer som säger setat istället för suttit, och det är lika roligt varje gång. För allvarligt talat, det låter ju rent av knasigt. Fast på ett positivt sätt.

Dialekter är underbara. Särskilt när det gått så långt att folk inte längre kan förstå någon som sägs prata samma språk som den själv. Jag finner det lite smått komiskt.

Anonym sa...

Jag måste få medge att jag säger setat och det var därför jag hittade hit. Jag vart osäker när jag satt och skrev och googlade setat och din sida kom upp. Ganska så intressant faktiskt.

Anonym sa...

"Setat" är minst lika illa som "hanses" istället för "hans", även hört "honoms" och "honomses" för samma ord. Usch!

Anonym sa...

Detta är anledningen till att jag googlade setat. Blev helt paff när jag läste det. :)
http://www.tradera.com/Dyna-till-Zundapp--auktion_100705_123108046

Anonym sa...

Jag säger setat och får alltid höra att detta är fel,har alltid sagt så och vet inte varifrån jag fått det , men får väl skylla på mina föräldrar. Har hört att det skulle vara ett typiskt ord som Stockholmare sa förr..Stämmer det?/Marie

Rickard sa...

Hej Marie!

Jag skulle säga att det är "fel" om du strävar efter ett språkbruk som är gångbart idag.

Det är inte specifikt för Stockholm; spridningen är mycket större än så. Det är snarare gammalt svenskt språkbruk, speciellt i Götaland. Men min gissning är att setat har fått en stockholmsk association då det ofta får ett e-ljud som är (eller åtminstone har varit) typiskt för huvudstaden.

/Rickard