3 januari 2010

Mysbruket är utbrett

Det fanns en tid då man kunde använda frasen "lätt och lagom" utan att syfta på lättmargarinet. Det var säkert en angenäm och skön tid. Om man för en stund lyckas att förtränga varumärket, så att man kan fundera över hur det egentligen låter, är det ju ett rofyllt och trivsamt uttryck. Känslan som infinner sig påminner om att en fredagskväll ligga utsträckt i en plyschsoffa och knapra kletiga chips.

Självfallet vill jag här anspela på det gamla fina ordet mys i allmänhet och fredagsmys i synnerhet. Återigen har det kravlösa blivit behäftat med något avigt moraliserande. Ordet är kapat på ett illistigt, kommersiellt sätt. Det finns överallt och användningen bara ökar. Alla vill ha det mysigt. Det låter kanske trevligt, men jag finner överanvändningen osmaklig. Det blir som blaskigt smör.

För nu måste man verkligen anstränga sig för att ha det mysigt när arbetsveckan precis är slut. Man måste inte bara mysa som alla andra gör – man måste ju mysa mysigast! Du vill väl inte halka efter i mysandet? Du sitter väl inte där och okynnesmyser? Du måste korka upp det där mysiga vinet. Du måste mysa i dig den halvt onyttiga mysefterrätten. Och det måste gå myssnabbt. Mys för sjutton!

Idag är det söndag – mysets verkliga dag.

jag hatar söndagar
dom ger mej faktiskt inte ett skit
(Ebba Grön)

1 kommentar:

Anonym sa...

Tio år senare..


en ruttnande tumör i en döende kultur
(Höglund)