8 november 2009

Stöttestenens stötesten

Ordet stöttesten ger dryga tre tusen träffar på Google. När man söker på det ordet får man stötesten som förslag. Det är tänkbart att många av träffarna är felstavningar av det ordet, men det kan knappast handla om alla. Det finns, tror jag, ett enkelt svar på detta.

Jag gjorde själv samma ordbildning häromdagen. Jag menade då att en person var mycket viktig i ett sammanhang, faktiskt rent avgörande. Min intuition sa mig dock direkt att någonting var fel. Det lät helt enkelt galet. Så jag funderade på det.

Svaret är högst sannolikt att det är en sammanblandning av stötesten och stöttepelare. Ironiskt nog är orden varandras motsats. Stötesten betyder 'svårighet', medan stöttepelare nu mest är en metafor för någon som stöttar något, alltså ordet jag var ute efter.

Som synonymer till stöttepelare finns för övrigt frasen "viktig kugge" eller orden klippa, ryggrad och hörnsten. Jag associerar för övrigt även till "stöta och blöta", men det är ju något annat, vilket jag inte tänker älta om nu. Språkkänslan är en språkanvändares stöttepelare!

3 kommentarer:

Kristoffer sa...

Intressanta tankar du har, din blogg sticker ut bland resten. Helt klart ska jag fortsätta att följa!

Rickard sa...

Åh, tack så jättemycket!

Runmäster sa...

Men en stöttesten är även ett ofta större stenblock mot vilket man lutade de långsmala slanorna av gran som användes i ställningarna till höhässjorna av bönderna för inte alltför länge sedan. Helt enkelt en förvaringsplats för stöttor.