14 september 2009

Vi säger väl Du?

Som jag skrivit tidigare avskyr jag att bli niad. Senast jag blev det var på Burger King för några dagar sedan. Jag är övertygad om att det är på hamburgerrestauranger som denna förment välvilliga tilltalsform är vanligast. Något brandtal för duandet ska jag dock inte hålla nu. Jag funderade istället på hur många svenskar som lär bli uppriktigt glada av bli tilltalade med ett ni.

Svaret är 32 personer.

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, finns det nämligen så många personer som har Ni som tilltalsnamn, 26 kvinnor och 6 män. Dessa siffror dubbleras om man räknar alla förnamn. Kanske bör man räkna med alla som heter Ni i efternamn också, även om det tilltalet är något mindre familjärt. I så fall är det 25 personer till, förutsatt att ingen har samma för- och efternamn förstås.

Personer som har Du som tilltalsnamn är något färre. Det finns bara fyra kvinnliga och femton manliga bärare eller det dubbla sett till förnamn. Men som efternamn är Du inte helt ovanligt, då hela 98 personer heter det. Det innebär att Du är nästan vanligt som Man i efternamn. Som förnamn är dock Man mycket vanligare än Du. Mer intressant är det att det är fler kvinnor än män som heter Man. Att ingen man eller kvinna heter Kvinna är väl ändå lite märkligt, kan man tycka.

Så vad blir då konklusionen av detta? Jo, om man bara har Ni och Du att välja på när man ska chansa på vad någon heter i förnamn, då är ni att föredra. Annars är nog du smartast att säga.

4 kommentarer:

Vaskarn sa...

Lade du huvudet på sned, log och sade "ha en dålig dag" där på BK för några dagar sedan?

Rickard sa...

Nej, tyvärr, det var inget bra tillfälle. Dialogen blev inte roligare än så här:

– Har ni fått hjälp?
– JAG har inte fått hjälp. Nej.

May sa...

Angående typ ingenting, här är en tjej som uppmärksammar modebloggares försök att slå sig in hos er.

http://detsocialarummet.wordpress.com/2009/09/07/modebloggare/

Rickard sa...

May: Mogis "ordbok" känner man ju alltför väl till. Förlåt gäspningen.