18 februari 2009

[Nyord] Bygare, bygig

Vad säger man när något väsentligt saknas, vilket gör att något inte kan åstadkommas, inte ens bristfälligt? Jo, då är det "bygigt". Och det som saknas är en "bygare".

bygare s. -n; pl. =, best. pl. bygarna
bygig adj. -t -a

Orden har jag och några kurskamrater myntat. Inspirationen gav en dryckesautomat på universitetet som visade felmeddelandet "bygare saknas" på dess skärm. Det avsedda budskapet var att den hade slut på bägare – förmodligen. Ett köp av kaffe eller choklad var alltså omöjligt på grund av denna brist på behållare av plast.

Mest passande är nog dessa uttryck om man pratar om just tillagning och ingredienser. Ett alldagligt exempel: "Jag har mjölk, mjöl, ägg och salt, men ingen plättlagg. Vad bygigt!" Som en utvecklad betydelse av bygare kan man tänka sig att denna pryl är helt och hållet okänd.

Förutom ovanstående meddelande har den ständigt bygiga automaten visat "Felkkodlista" följt av "Bygarutmatning" och "End of failures". Men det lär väl inte sluta där.

3 kommentarer:

Vaskarn sa...

Och låter härligt på Östgötska!

Rickard sa...

Öschöttska låter allti fejnt! :)

Jessica sa...

haha. Ni är så roliga, jag och lisa är imponerade av det nya ordet och ska självklart göra vad vi kan för att sprida det vidare.