2 januari 2009

Ny interpunktion ? !

Att ondgöra sig över särskrivningar är lätt, speciellt då utvecklingen är eskalerande, inte minst här på nätet. Men nu verkar ett nytt fenomen sprida sig: ofoget att göra ett mellanrum innan utrops- eller frågetecken. Det är måhända ett föga allvarligt språkproblem, men ack så irriterande.

Om detta bruk hänger ihop med att folks särskrivande är tveksamt, men jag tycker mig se ett samband. Användandet av mellanrum innan till exempelvis utropstecken är inte något som ändrar meningens budskap som särskrivningar ofta gör, men anledningen kan definitivt vara den samma – skribenten försöker vara tydlig.

Utrops- och frågetecknen är som bekant lika höga som många bokstäver i alfabetet, vilket säkert uppfattas av vissa som att tecknen flyter ihop som stavelserna i ovanliga sammansättningar kan göra. Mellanrum innan punkt eller komma är ju betydligt mer sällsynt.

Den vanligaste förklaringen till särskrivningar är ju annars det engelska inflytandet, men det kan man knappast skylla på här. Däremot verkar mellanrum innan utrops- och frågetecken vara det korrekta sättet att skriva på i svenska språkets gamla flamma, franskan. Det gör hur som helst inte bruket finare i kanten.

Inga kommentarer: