27 januari 2009

Apropå att gilla läget

Jag avskyr uttrycket ”gilla läget”. Varje gång som jag hör någon säga dessa ord på fullaste allvar blir jag smått förbannad. Men som intresserad av ordspråk och talesätt var jag tvungen att undersöka uttrycket lite närmare.

”Gilla läget” kommer ursprungligen från det militära. Där betyder det ungefär att man varken ska bli apatisk eller aggressiv, utan snarare lugnt konstatera och acceptera att en ny situation har uppstått. Som en order i ett krigssammanhang låter det vettigt.

Den civila betydelsen ligger dock rätt långt ifrån detta, då det används i ett käckare tonläge, med det enda syftet att muntra upp. Uttrycket blir således i en vardaglig kontext en uppmaning till att vara glatt belåten och likgiltig inför sitt öde – ”Protestera inte! Ta allt med en klackspark! Tänk inte efter!”

Att sedan den glade nationalskalden Tomas Ledin har gjort en låt om uttrycket gör ju knappast saken bättre. Själv tänker jag inte gilla läget när det gäller ”gilla läget”. Man måste ogilla ett dåligt läge för att inte bli en del av det. Och man måste ta ställning. Har jag fel eller rätt?

Uppdatering (2011-08-09):
Läs gärna mitt andra inlägg om detta uttryck!

7 kommentarer:

vildmannen sa...

militären menar att gilla läget betyder att man gör det bästa av en situation, som man i övrigt inte kan påverka.
Gnäll inte över kylan, tänd en eld i stället. osv

Joseph sa...

Jag skulle säga att gilla läget betyder det samma inom det civila och militära och vildmannen beskriver det bra.
Acceptera att en situation är som den är och gör något åt saken.

Rickard sa...

Joseph:

Nja, det handlar om kontexten. Låt mig formulera mig så här då, så blir kanske min gamla formulering en aning tydligare:

Eftersom uttrycket kommer från det militära, som är ett synnerligen hierarkiskt system som alla vet, har det en speciell kontext, nämligen att det blir som en del av en order, där det förstås inte hjälper att gnälla över saker alls. Jag skriver också det, om än något otydligt, i frasen "acceptera att en ny situation har uppstått". Motsatsen vore ju att inte acceptera situationen, alltså att gnälla för att försöka få till en förändring.

Men det händer en sak med uttrycket när det hamnar i en vardaglig kontext, nämligen att vi förflyttar oss till en mer demokratisk miljö, där det kan hjälpa att gnälla på den rådande situationen för att försöka få till en förändring. För om uttrycket bara hade används om saker som man inte kan göra någonting åt, som t.ex. vädret, så hade det varit en annan sak – men nu används det i sammanhang där lite tankeverksamhet kunde ha gjort lite nytta! Och då blir "gilla läget" som det glättiga uttrycket "ta allt med en klackspark!" istället.

Huvudsyftet med detta inlägg var att uttrycka min avsky för ordet gilla, då jag tycker mig se en betydelseförskjutning i det ordet. Nämligen att det har fått någon form av likgiltighet i sig…

Anonym sa...

Rickard...jag gillar ditt ställningstagande mot frasen. Ville bara tillägga: uttrycket är en av "härskarens" favoriter. Det används när han/hon vill tala om vad som gäller, vem som bestämmer, osv. Härligt när folk tänker, forskar och reagerar medan en viss grupp(oftast med makt och kunskap) försöker släta till det och smörja upp det på obildade folk./Läraren i förorten

Anonym sa...

Jo, gilla läget!

Jag förstår militära kopplingen som flera hänvisar till, men jag påstår med berått mod att om man kan lära sig att gilla läget - generellt i livets jämmerdal - så har man ett sätt att ta kommando över de mörka molnen som hopar sig. Det kan rentav vara en metod att inte fastna i depression. En depression är ett mönster av negativa känslor och tankar som kan vara svårt att bryta sig loss ur.

Ett annat bra trick när man känner sig nere är att faktiskt le eller skratta tills det känns ljusare. Funkar jättebra!

Rickard sa...

Det här inlägget blev lite väl hastigt skrivet när det begav sig. Läs gärna mitt senaste inlägg för ett mer utvecklat resonemang!

Anonym sa...

Jag hatar också det uttrycket! Min chef använder det mycket. Dels betyder det att jag bara ska acceptera och underkasta mig ett dåligt läge, istället för att någon (t ex hon) försöker göra något åt det. Vissa saker går inte att förändra, men arbetsrutiner går nästan alltid att ändra till det bättre. Om man vill. För mig är "gilla läget" ett sätt att komma undan att ta tag i något.