1 november 2008

Googleforskning

I det senaste numret av Språktidningen handlar en artikel om språkforskning med hjälp av sökmotorn Google. Ett lämpligt ord för detta är googleforskning. Själv är jag överförtjust i att googla på ord.

För det är alltså det som det handlar om, att man med hjälp av Google undersöker hur vanligt ett ord eller uttryck är, kanske i relation till något annat. Jag ska ta ett exempel: En googlesökning på ”googleforskning” ger ungefär 100 träffar, eller 35 träffar om man bara söker efter sidor på svenska. Som en jämförelse ger ”Hellre en raket” ungefär 1 100 träffar på svenska.

Nu ska det bli intressant att se på vilken plats det här inlägget kommer vid en sökning på just ordet ”googleforskning”. Om inte denna blogg kommer först, som den gör vid sökningen på dess namn, beror det på att googleforskningen är rätt så opålitlig – förstås.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror för övrigt att det var genom någon slags googleforskning som Micke Parkvall kom fram till den svenska normalmeningen: "Det är inte så att jag inte vill ha sex.", som beskrivs i Språkvård 2006:3, s 49. Typ googla vanligaste första ordet i en mening, vanligaste andra ordet osv, och sen sätta ihop dem. Internet är fantastiskt...

Rickard sa...

Det här inlägget kommer just nu först om man googlar på "googleforskning". :D