17 juli 2008

Schysterad stavning

För ett tag sen hade jag en omröstning här. Frågan jag ställde var: Hur stavar du till schysst/schyst/juste/just? Resultatet utföll till klar fördel för schysst. Schyst fick en röst och de övriga inga. Jag trodde – i min enfald – att det bara stod mellan dessa alternativ, men har förstått nu att det är ännu rörigare. Om man googlar fram en 5-i-topp-lista för svenska sidor ser träffbilden ut så här:

1. schysst, 776 000
2. juste, 265 000
3. sjysst, 114 000
4. schyst, 106 000
5. sjyst, 41 700

Stavningen skyst är närmast tänkbara bubblare, dock långt ifrån listan (4 300 träffar). Bloggen Scoop föreslog den stavningen. Själv tycker jag att det ser helknepigt ut. Fast det tycker jag i och för sig om sjyst och sjysst också, för att inte tala om juste.

Juste/just är den ursprungliga stavningen, då det är ett gammalt franskt lånord. Hur vanligt just är idag kräver djupare forskning än lite snabba Google-sökningar. (Just det, betydelser krockar här.) Om jag dock tvingas till en gissning så tror jag att just spelar i samma gärdesgårdsserie som skyst.

Nåväl, spekulationer åsido, intressantast är egentligen: Hur många "s" ska det vara i slutet? Regelmässigt skulle jag vilja säga ett. (Vi skriver t.ex. tyst.) Estetiskt sett, däremot, då är två schysstare … Eller förresten, hur snyggt blir det böjt? Schysst, schysstare, schysstast, den schysstaste?! Nej, jag slår ett slag för schyst, vid närmare eftertanke.

Just finns förresten i andra ord som justeringsman. Ska vi schystera? Schysta!

3 kommentarer:

Arwen sa...

Jag gillar att du, när du tänkt över saken, håller på den stavning jag själv väljer, trots att den bara fick min ensamma röst.

Rickard sa...

/Arwen

Du vet att jag sällan håller med majoriteten. Bara döda strömmar flyter med fisken. ;)

Arwen sa...

*skratt* Så sant så, du är en så klok man :)